Aandacht geven aan zingeving in het sociaal domein: Hoe doe je dat? Om antwoord te geven op deze vraag gaan we in dit webinar in op de uitkomsten van het onderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’ uitgevoerd door Agora i.s.m. BPSW, WMO-Radar en Questio, en Universiteit voor Humanistiek, vanuit de Kenniswerkplaats Zingeving (2022-2024). Zowel wijkbewoners als sociaalwerkers hebben behoefte aan het geven en ontvangen van aandacht voor zingeving, zo bleek. Eén van de conclusies luidde: Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.
Er zijn al veel goede praktijken voor zingevingsondersteuning waar we van kunnen leren en waar we zelf mee aan de slag kunnen! Je kunt nu bijvoorbeeld gebruik maken van ‘Blik op Zin’, een kaartenset die is ontwikkeld op basis van het onderzoek en die jou helpt een gesprek over zingeving op gang te brengen! In deze webinar gaan we oefenen met deze kaartenset.
De webinar start met een presentatie van Rinske Boomstra, beleidsadviseur Agora, over het onderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’. Zij gaat in op het behoeftenonderzoek over aandacht voor zingeving in het sociaal domein onder wijkbewoners en sociaal werkers en laat goede praktijkvoorbeelden zien. Gea Kosters, beleidsadviseur van de BPSW, geeft daarna een korte toelichting op de kaartenset ‘Blik op Zin’. In break-out rooms gaan jullie samen ervaren hoe je als professional in het sociaal domein gebruik kunt maken van deze kaartenset en hoe jij zelf gevoel kunt krijgen bij zingevingsvragen. In de plenaire terugkoppeling o.l.v. Gea Kosters staan we expliciet stil bij de vraag: Wat heb jij als professional in het sociaal domein nodig om 'Blik op Zin' in (groeps)gesprekken te kunnen gebruiken?
Voor wie?
Dit webinar is bedoeld voor alle professionals in het sociaal domein en voor geestelijk verzorgers, die hier met sociaal werkers mee aan de slag kunnen.
Wat steek je er van op?
Je krijgt meer inzicht in de zingevingsbehoeften van wijkbewoners en sociaal werkers en in de ondersteuningsbehoefte hierbij. Daarnaast krijg je zicht op de goede praktijkvoorbeelden voor zingevingsondersteuning. Ook oefen je met de kaartenset ‘Blik op Zin’, waarmee jij jouw zingevingscompetenties vergroot en meer zicht krijgt op doorverwijsmogelijkheden.
Sprekers
Rinske Boomstra, beleidsadviseur Agora
Gea Kosters, beleidsadviseur BPSW
Programma
15.30 uur: Rinske Boomstra - Presentatie onderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’
16.00 uur: Gea Kosters - Inleiding op ‘Blik op Zin’
16.15 uur: Breakout rooms - Aan de slag met ‘Blik op Zin’
16.45 uur: Plenaire terugkoppeling o.l.v. Gea Kosters
Waar en wanneer
De webinar wordt gehouden dinsdag 11 februari 2025, van 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd Registerplein
Aanmelden
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Meer informatie:
- Artikel: Zonder Zin geen welzijn – Agora/Tijdschrift Zorg+Welzijn
- Artikel: Behoeftepeiling wijst uit: Zonder zin geen welzijn – Agora
- Kennissynthese ‘Zonder zin geen welzijn’ – Kennisplein Zingeving
- Info over ‘Blik op Zin’ – Kennisplein Zingeving
Wegens eerder succes en grote belangstelling herhalen we de webinar over de Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM). Dit keer met nóg meer mooie en inspirerende praktijkvoorbeelden.
Het huidige model van denken over en organiseren van mentale gezondheid vanuit een ziektemodel is niet langer houdbaar. Want mentaal lijden is geen ziekte, maar menselijke variatie. Waar een breed palet van met name publieke en sociale interventies mensen in staat kan stellen om hun weg in het leven te vinden. Wat betekent dit en wat kun jij er zelf in betekenen? Meld je aan en ga hierover in dialoog!
Jim van Os en Marian Kesler gaan in deze sessie in op de concepten die ten grondslag liggen aan de Sociale Benadering van Mentale Gezondheid en de ervaringen die hiermee de afgelopen jaren op zijn gedaan in verschillende regio’s in Nederland. Wat weten we nu eigenlijk wel en niet over mentaal lijden? Waarom is het ziektemodel zo een verkeerde afslag in ons denken en organiseren geweest? Welke nieuwe manieren zijn er om mentaal lijden te begrijpen en er met elkaar een juiste maatschappelijke reactie op vorm te geven? Wat leren we tot nu toe in de lokale Ecosystemen Mentale Gezondheid? Wat betekent dat voor naasten, hulpverleners en bestuurders?
Voor wie?
Deze webinar is bedoeld voor iedereen die als hulpverlener, naaste, beleidsmedewerker of leidinggevende te maken heeft met mentale gezondheid.
Wat steek ik er van op?
Je verdiept jouw kennis over de Sociale Benadering Mentale Gezondheid.
Je leert van projecten in de praktijk door een uitwisseling van ervaringen.
De webinar is mogelijk het begin van netwerken van deelnemers die hieraan willen bijdragen.
De Sociale Benadering Mentale Gezondheid is een webinar in een reeks over de Sociale Benadering.
Programma
Deelnemers gaan aan de hand van presentaties met elkaar in dialoog met Jim en Marian om te begrijpen wat de Sociale Benadering Mentale Gezondheid inhoudt, wisselen ervaringen uit en onderzoeken hoe we samen aan deze beweging kunnen bijdragen.
Sprekers
Prof. dr. Jim van Os is Hoogleraar Psychiatrie, voorzitter divisie Hersenen UMC Utrecht, mede initiatiefnemer de Nieuwe ggz en Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM).
Marian Kesler is strategisch adviseur bij Raedelijn. Zij is trekker van de GEM transformatie in de regio Noordwest Veluwe.
Waar en wanneer
De webinar wordt gehouden dinsdag 11 maart 2025, 16.00 – 17.30 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Aanmelden
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Voorbereiden
Bekijk de YouTube Playlist van de regionale Ecosystemen Mentale Gezondheid.
Meer informatie
Whitepaper Het Moet Beter, Het Kan Beter, Anders Lopen We Vast over Ecosystemen Mentale Gezondheid.
25 juni is Dag van de Levensvragen!
Levensvragen zijn er volop, elke dag weer. Goed dat daar een speciale dag voor is om dat in het middelpunt van de aandacht te zetten.
Op de Dag van de Levensvragen organiseert Agora een interessante lunchwebinar over diversiteit in geestelijke verzorging.
Dit onderwerp is actueel en zeer relevant in de praktijk van iedereen die bij geestelijke verzorging betrokken is.
Tijdens de lunchwebinar houdt Anke Liefbroer een referaat naar aanleiding van de publicatie ‘Interlevensbeschouwelijke geestelijke verzorging’.
In de dagelijkse praktijk komen geestelijk verzorgers met alle mogelijke mensen in gesprek. Omgaan met diversiteit vraagt om interlevensbeschouwelijke competenties!
Hoe kun jij je dit eigen maken? Wat is de huidige context, welke rol speelt de levensbeschouwing van de geestelijk verzorger zelf?
Voor wie?
Deze lunchwebinar is bedoeld voor geestelijk verzorgers en verder iedereen die betrokken is bij levensvragen en zingeving.
Deelname is gratis.
Anke Liefbroer, bijzonder hoogleraar Interconnectie Psychiatrie en Theologie en ook Universitair hoofddocent Religiepsychologie en Geestelijke Verzorging
Aanmelden
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).