Webinar
Webinar: Durf te vragen! Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase door professionals en vrijwilligers

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn doen uitspraken als: ‘Niemand vraagt mij hoe het thuis gaat’, of ‘Praten over angst en verdriet lijkt wel taboe’. De sociale benadering palliatieve zorg gaat uit van aandacht voor vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch en zingeving. Het is geen discussiepunt dat het belangrijk is om alle vier de dimensies aandacht te geven, maar in de praktijk is dat soms lastig te realiseren, zo blijkt ook uit bovenstaande uitspraken.

Als zorgprofessional ligt aandacht voor het fysieke voor de hand. Maar hoe en wanneer geef je aandacht aan die andere drie dimensies?
Als sociaal werker, zorgprofessionals of vrijwilliger ontmoet je mensen wellicht voor een andere of een heel praktische vraag. Dan kun je er moeite mee hebben om aandacht te geven aan de psychosociale vragen die mensen uiten als gevolg van hun ongeneeslijke ziekte, omdat je niet weet of het wel aan jou is om dat te doen of omdat je niet zeker bent of je wel goed kunt reageren.

In dit webinar gaan we in op vragen als: Wat zijn psychosociale vragen en wat is psychosociale ondersteuning?
Het gaat over de persoon die ziek is, maar ook over de naasten met zijn en haar eigen vragen. Hoe geef je aandacht?  Welke vragen stel je? Wanneer verwijs je iemand door en naar wie dan?
We maken daarbij gebruik van de twee infographics:
- Sociale dimensie in de palliatieve zorg
- Psychische dimensie in de palliatieve zorg

Het wordt vooral een praktische webinar, waarbij leren van elkaar en leren van ervaren professionals, een belangrijke plaats in neemt.

Voor wie?

De webinar is met name bedoeld voor zorgprofessionals, sociaal- en maatschappelijk werkers en vrijwilligers en verder voor iedereen die psychosociale ondersteuning wil (kunnen) bieden aan ernstig zieke mensen en naasten.

Wat steek ik er van op?

Je leert wat psychosociale zorg en ondersteuning inhoudt, krijgt handreikingen over hoe je hier aandacht aan kunt geven in je eigen werkpraktijk en je wordt gewezen op mogelijkheden van doorverwijzen en samenwerken.

Sprekers

Jolien Groenen is medisch maatschappelijk werker op de afdeling oncologie en hematologie van het RadboudUMC en lid van het palliatief team.

Gea Kosters is beleidsadviseur bij de BPSW, de Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk en werkte voorheen als revalidatiemaatschappelijk werker.

Sandrina Sangers is beleidsadviseur bij Agora en host van de webinar.

Waar en wanneer

De webinar wordt gehouden donderdag 27 maart 2025, 15.00 – 16.30 uur, online via 1Sociaal Domein.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Voorbereiden

  • Beluister de podcastaflevering van de Carend Podcast, waarin Jolien Groenen vertelt over haar rol voor opgenomen patiënten. Wat kan een maatschappelijk werker betekenen en hoe is het overleg en overdracht met de eerste lijn? Wat is het verschil met een psycholoog of geestelijk verzorger?
  • Bekijk alvast de twee infographics over de sociale en de psychische dimensie bij palliatieve zorg die we gebruiken in de webinar.
Praktische informatie
27 maart 2025
15:00 tot 16:30
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Profielfoto van Sandrina Sangers
Sandrina Sangers
Beleidsadviseur
Profielfoto van Aisa Mittendorff-Shukrula
Aisa Mittendorff-Shukrula
Palliatieve consulente
Profielfoto van Patricia Van Kalkeren
Patricia Van Kalkeren
Wijkverpleegkundige
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Webinar
Webinar: De Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM)

Wegens eerder succes en grote belangstelling herhalen we de webinar over de Sociale Benadering Mentale Gezondheid (GEM). Dit keer met nóg meer mooie en inspirerende praktijkvoorbeelden van Jim van Os, Marianne Kesler en Michael Milo.

Het huidige model van denken over en organiseren van mentale gezondheid vanuit een ziektemodel is niet langer houdbaar. Want mentaal lijden is geen ziekte, maar menselijke variatie. Waar een breed palet van met name publieke en sociale interventies mensen in staat kan stellen om hun weg in het leven te vinden. Wat betekent dit en wat kun jij er zelf in betekenen? Meld je aan en ga hierover in dialoog!

Jim van Os gaat in op de concepten die ten grondslag liggen aan de Sociale Benadering van Mentale Gezondheid en de ervaringen die hiermee de afgelopen jaren op zijn gedaan in verschillende regio’s in Nederland. Wat weten we nu eigenlijk wel en niet over mentaal lijden? Waarom is het ziektemodel zo een verkeerde afslag in ons denken en organiseren geweest? Welke nieuwe manieren zijn er om mentaal lijden te begrijpen en er met elkaar een juiste maatschappelijke reactie op vorm te geven? Wat leren we tot nu toe in de lokale Ecosystemen Mentale Gezondheid? Wat betekent dat voor naasten, hulpverleners en bestuurders?

Parels, successen en uitdagingen

Rinske Boomstra, host van de webinar en beleidsadviseur bij Agora, gaat daarna in gesprek met Michael Milo en Marian Kesler. Ze bevraagt hen over de de parels, successen en uitdagingen voor samenwerking in een GEM. Michael Milo en Marian Kesler zullen hun antwoorden onderbouwen met eigen ervaringen en praktijkvoorbeelden. Deelnemers krijgen daarmee inspiratie voor hun eigen werkomgeving.

Deelnemers nemen via de chat en met enkele mentimetervragen (houd je telefoon bij de hand!) interactief deel aan de webinar en wisselen hun ervaringen uit.
We onderzoeken hoe we samen aan deze beweging kunnen bijdragen en wat we daarvoor morgen anders kunnen doen.

Voor wie?

Deze webinar is bedoeld voor iedereen die als hulpverlener, naaste, beleidsmedewerker of leidinggevende te maken heeft met mentale gezondheid.

Wat steek ik er van op?

Je verdiept jouw kennis over de Sociale Benadering Mentale Gezondheid.
Je leert van projecten in de praktijk door een uitwisseling van ervaringen en krijgt daarmee handvaten om toe te passen in je eigen dagelijkse praktijk.
De webinar is mogelijk het begin van netwerken van deelnemers die hieraan willen bijdragen.

De Sociale Benadering Mentale Gezondheid is een webinar in een reeks over de Sociale Benadering.

Sprekers

Prof. dr. Jim van Os is Hoogleraar Psychiatrie, voorzitter divisie Hersenen UMC Utrecht, mede initiatiefnemer de Nieuwe ggz en Ecosysteem Mentale Gezondheid (GEM).

Marian Kesler is strategisch adviseur bij Raedelijn. Zij is trekker van de GEM transformatie in de regio Noordwest Veluwe.

Drs. Michael Milo, MBA is Verbinder en Kwartiermaker in diverse Ecosystemen Mentale Gezondheid en mede-initiatiefnemer de Nieuwe ggz.

Rinske Boomstra is beleidsadviseur bij Agora en host van de webinar.

Waar en wanneer

De webinar wordt gehouden dinsdag 11 maart 2025, 16.00 – 17.30 uur, online via 1Sociaal Domein.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Voorbereiden

Bekijk de YouTube Playlist van de regionale Ecosystemen Mentale Gezondheid.

Meer informatie

Whitepaper Het Moet Beter, Het Kan Beter, Anders Lopen We Vast over Ecosystemen Mentale Gezondheid.

Praktische informatie
11 maart 2025
16:00 tot 17:30
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Profielfoto van Suzanne Kok
Suzanne Kok
Projectleider
Profielfoto van Jos Boerakker
Jos Boerakker
Vrijwilliger
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Webinar
Webinar: Zonder Zin geen Welzijn - Aandacht voor zingeving in het sociaal domein

De aanmeldlink voor Zoom is: https://zoom.us/j/98889757912

Aandacht geven aan zingeving in het sociaal domein: Hoe doe je dat? Om antwoord te geven op deze vraag gaan we in dit webinar in op de uitkomsten van het onderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’ uitgevoerd door Agora i.s.m. BPSW, WMO-Radar en Questio, en Universiteit voor Humanistiek, vanuit de Kenniswerkplaats Zingeving (2022-2024). Zowel wijkbewoners als sociaalwerkers hebben behoefte aan het geven en ontvangen van aandacht voor zingeving, zo bleek. Eén van de conclusies luidde: Gerichte aandacht voor zingeving door professionals in het sociaal domein kan de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Er zijn al veel goede praktijken voor zingevingsondersteuning waar we van kunnen leren en waar we zelf mee aan de slag kunnen! Je kunt nu bijvoorbeeld gebruik maken van ‘Blik op Zin’, een kaartenset die is ontwikkeld op basis van het onderzoek en die jou helpt een gesprek over zingeving op gang te brengen! In deze webinar gaan we oefenen met deze kaartenset.

De webinar start met een presentatie van Rinske Boomstra, beleidsadviseur Agora, over het onderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’. Zij gaat in op het behoeftenonderzoek over aandacht voor zingeving in het sociaal domein onder wijkbewoners en sociaal werkers en laat goede praktijkvoorbeelden zien. Gea Kosters, beleidsadviseur van de BPSW, geeft daarna een korte toelichting op de kaartenset ‘Blik op Zin’. In break-out rooms gaan jullie samen ervaren hoe je als professional in het sociaal domein gebruik kunt maken van deze kaartenset en hoe jij zelf gevoel kunt krijgen bij zingevingsvragen. In de plenaire terugkoppeling o.l.v. Gea Kosters staan we expliciet stil bij de vraag: Wat heb jij als professional in het sociaal domein nodig om 'Blik op Zin' in (groeps)gesprekken te kunnen gebruiken?

Voor wie?

Dit webinar is bedoeld voor alle professionals in het sociaal domein en voor geestelijk verzorgers, die hier met sociaal werkers mee aan de slag kunnen.

Wat steek je er van op?

Je krijgt meer inzicht in de zingevingsbehoeften van wijkbewoners en sociaal werkers en in de ondersteuningsbehoefte hierbij. Daarnaast krijg je zicht op de goede praktijkvoorbeelden voor zingevingsondersteuning. Ook oefen je met de kaartenset ‘Blik op Zin’, waarmee jij jouw zingevingscompetenties vergroot en meer zicht krijgt op doorverwijsmogelijkheden.

Sprekers

Rinske Boomstra, beleidsadviseur Agora

Gea Kosters, beleidsadviseur BPSW

Programma

15.30 uur: Rinske Boomstra - Presentatie onderzoek ‘Zonder Zin geen Welzijn’
16.00 uur: Gea Kosters - Inleiding op ‘Blik op Zin’
16.15 uur: Breakout rooms - Aan de slag met ‘Blik op Zin’
16.45 uur: Plenaire terugkoppeling o.l.v. Gea Kosters

Waar en wanneer

De webinar wordt gehouden dinsdag 11 februari 2025, van 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Accreditatie

Accreditatie is verleend door Registerplein

Aanmelden

Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Meer informatie:

Praktische informatie
11 februari 2025
15:30 tot 17:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Profielfoto van Karen Hosman-Dietz
Karen Hosman-Dietz
Ervaringsdeskundige
Profielfoto van Toos Hugen
Toos Hugen
Vrijwilliger
Profielfoto van Josina van Schaik
Josina van Schaik
Vrijwilliger
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur