Webinar
Masterclass De sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving

Dinsdag 26 november 2024, 15.00 - 17.00 uur

Het werkgebied van de geestelijk verzorgers binnen de samenleving is volop in beweging. Naast de traditionele contexten, zoals zorginstellingen en ziekenhuizen, is er steeds meer aandacht voor de bredere maatschappelijke relevantie van geestelijke verzorging en het belang van zingeving. Welke rol kunnen geestelijk verzorgers spelen in de samenleving en organisaties? Hoe positioneren zij zich en wat is hun ethische opdracht in het licht van maatschappelijke vraagstukken? 

Deze masterclass heeft als doel het gesprek op gang te brengen over de maatschappelijke positionering van de geestelijk verzorging en de betekenis van zingeving in verschillende contexten. Hierbij is samenwerking met, maar ook voor, professionals uit de zorg, welzijn en het maatschappelijk werk van groot belang.

We verkennen samen hoe geestelijk verzorgers zich in verschillende settings kunnen positioneren. En gaan we aan de slag met vragen als: Waar richten geestelijk verzorgers zich op? Wat is hun taak in de maatschappij? Hoe kunnen zij hun maatschappelijke relevantie vergroten en doelgroepen bereiken die nu vaak buiten beeld blijven?

Hoogleraar godsdienstpsychologie Hanneke Muthert vertelt in een theoretische inleiding over de maatschappelijk rol van de geestelijk verzorger. Vervolgens verkennen we aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe geestelijke verzorgers een maatschappelijke rol kunnen vervullen. Leon Bal, geestelijk verzorger bij de Veiligheidsregio Utrecht, deelt zijn ervaringen binnen de brandweer en hoe hij daar geestelijke verzorging integreert in het dagelijkse werk van hulpverleners. Ad Boogaard, directeur en geestelijk verzorger bij D3rde Verdieping, licht toe hoe geestelijke verzorgers in de eerste lijn betrokken kunnen worden bij maatschappelijke thema’s zoals suïcidepreventie en de begeleiding van gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Voor wie?

Deze masterclass is bedoeld voor geestelijk verzorgers, maar ook voor professionals uit de zorg, welzijn, en het maatschappelijk werk die betrokken zijn bij het begeleiden van mensen in het dagelijks leven. Denk aan huisartsen, POH’s (praktijkondersteuners), sociaal werkers, gemeenteambtenaren, en anderen die te maken hebben met zingeving en de begeleiding van levensvragen.

Wat steek ik ervan op?

De masterclass biedt ruimte om samen na te denken over de maatschappelijke positionering van geestelijk verzorgers en het belang van zingeving. Tijdens de masterclass krijg je inzicht in hoe geestelijk verzorgers kunnen bijdragen aan situaties van onrecht en maatschappelijke crisis, hoe ze doelgroepen kunnen bereiken die vaak buiten beeld blijven, en waarom aandacht voor zingeving in deze situaties van belang is. Het doel is om samen te onderzoeken hoe aandacht voor zingeving van meerwaarde kan zijn in diverse maatschappelijke contexten.

Programma

  •  Welkom door Guido Schürmann – beleidsadviseur bij Agora.
  • Hanneke Muthert - De maatschappelijke rol van de geestelijk verzorger. Hoe ziet deze eruit en waar ontbreekt het nog aan?
  • Breakoutroom: discussie over de ethische en strategische positionering van geestelijke verzorging en het belang van zingeving op maatschappij- en organisatieniveau.
  • Leon Bal -  De indirecte en cruciale rol van de geestelijke verzorger bij hulpverleningsinstanties.
  • Ad Boogaard - Hoe kunnen geestelijk verzorgers bijdragen aan maatschappelijke thema’s als suïcidepreventie en de toeslagenaffaire?
  • Breakoutroom: discussie over hoe zingeving concreet kan worden geïntegreerd en toegepast in maatschappelijke vraagstukken, met aandacht voor de rol van geestelijke verzorgers en andere professionals in het ondersteunen van mensen tijdens crises, maatschappelijke ongelijkheid, en ingrijpende situaties.
  • Plenaire afsluiting.

Sprekers

Hanneke Muthert - Hoogleraar godsdienstpsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Voorzitter Commissie wetenschap van de Vereniging voor geestelijk verzorgers (VGVZ) en Lid landelijke werkgroep geestelijke verzorging bij rampen.

Leon Bal - brandweerman en geestelijk verzorger bij de Veiligheidsregio Utrecht.

Ad Boogaard - directeur bij D3rdeverdieping, Centrum voor Levensvragen en Suïcidepreventie en coördinator van ZinPlus - Netwerk Zingeving en Levensvragen Zuid-Gelderland.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij Registerplein (2 punten), SKGV en V&VN (2 punten) en V&VN-VS.

Aanmelden

Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

De masterclasses zijn georganiseerd Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ.

Meer informatie

Meer masterclasses van Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ

In het najaar van 2024 staan nog twee interessante en leerzame masterclasses over zingeving op de agenda:

Praktische informatie
26 november 2024
15:00 tot 17:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Petra Vinke-Neve
Petra Vinke-Neve
Coordinatorsteunpunt mantelzorg/ Welzijnswerker
Profielfoto van Thérèsa Hesse
Thérèsa Hesse
Geestelijk verzorger
Profielfoto van Yvonne Heester
Yvonne Heester
Werkzoekende
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Webinar
Masterclass Zinnig opleiden: Over aandacht voor zingeving bij opleidingen in zorg en sociaal domein

Met Sander de Hosson en Aliza Damsma-Bakker 

Donderdag 14 november, 19.30 - 21.30 uur
Hoe langer hoe meer is er aandacht voor palliatieve zorg. Of het nu in een ziekenhuis, een verpleeghuis of in de thuissituatie is, steeds meer mensen raken overtuigd van het belang van een goed leven tot het einde. Goede palliatieve zorg vraagt aandacht voor elk van de vier dimensies van de palliatieve zorg: lichamelijk, psychisch, sociaal en zingeving.

In deze masterclass besteden we aandacht aan zingeving en hoe dit onderwerp aan bod komt bij opleidingen in de zorg en het sociaal domein, en in het bijzonder scholing over palliatieve zorg. Op deze manier worden zorg- en welzijnsprofessionals goed voorbereid om hier in de praktijk mee aan de slag te gaan. Maar hoe komt het onderwerp zingeving eigenlijk terug in deze opleidingen?

Zingeving is natuurlijk een terrein waar geestelijk verzorgers zich sterk maken, tegelijkertijd zijn veel professionals in zorg en sociaal domein inmiddels aardig onderlegd om hier ook aandacht aan te geven. Daar wordt de ondersteuning en begeleiding van mensen alleen maar beter van!

Ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen en stand van zaken rond palliatieve zorg en zingeving in opleidingen? En wil je geïnspireerd raken? Neem dan deel aan deze masterclass Zinnig Opleiden!

Voor wie? 

De masterclass is vooral bedoeld voor verpleegkundigen, verzorgenden, geestelijk verzorgers, medewerkers in zorg en welzijn, docenten in zorg en welzijn en verder voor iedereen die zich wil oriënteren op scholing in de palliatieve zorg.

Wat steek ik ervan op?

Deze masterclass geeft inzicht in de werkelijke en wenselijke samenhang tussen (praktijkgericht) onderzoek naar en onderwijs over zingeving in de palliatieve zorg. Ook krijg je inzicht waar je zingeving in je eigen werk (waaronder de palliatieve zorg) kunt tegenkomen en hoe je voor jezelf hiaten op dit gebied in kennis, vaardigheden en attitude kunt signaleren. Daarnaast krijg je handvatten om formeel en informeel leren vorm te geven rond zingeving in de palliatieve zorg.

Programma en sprekers

Sander de Hosson, longarts en medeoprichter van Carend, is sinds jaar en dag een pleitbezorger van de palliatieve zorg. Niet alleen in eigen werk en publicaties, maar nu ook vanuit de stichting Carend met een opleiding voor professionals in de Verpleeg en Verzorgings Tehuizen (VVT). Deze opleiding is bestemd voor zorgverleners in het verpleeghuis, de thuiszorg en ziekenhuis van MBO niveau 3-4.

In deze masterclass vertelt Sander over de leergang palliatieve zorg in Verpleeg – en Verzorgingshuizen die door Carend is opgestart in 2024. Hij legt uit hoe deze leergang eruitziet, in welke lacune het wil voorzien en hoe het professionals op de praktijk voorbereid. Ook gaat hij in op de eerste ervaringen, strubbelingen en leerpunten van deze leergang.

Aliza Damsma is verpleegkundige, verplegingswetenschapper en onderwijskundige en sinds oktober 2023 lector van het lectoraat Zorg en Zingeving, waaraan zij daarvoor al verbonden was als senior-onderzoeker, evenals docent verpleegkunde aan de Academie Health Care van Hogeschool Viaa. In het onderwijs en onderzoek is ze altijd op zoek naar op welke manier een integrale visie met expliciete aandacht voor zingeving de (inter)professionele praktijk van alledag kan verrijken.
Daarnaast heeft ze voor een project uit het onderwijsplan Zingeving in zorg en sociaal domein een belangrijk rapport geschreven over aandacht voor zingeving. In deze masterclass licht Aliza Damsma toe wat uitkomsten zijn vanuit het rapport, welke aanbevelingen hierin zijn gedaan aan opleidingen en hoe zingeving hierbij aan de orde komt.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij Registerplein (2 punten toegekend), SKGV en V&VN (2 punten toegekend) en V&VN-VS (2 punten toegekend). 

Aanmelden

Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

De masterclasses zijn georganiseerd Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ.

Meer informatie:

Meer masterclasses van Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ

In het najaar van 2024 staan nog twee interessante en leerzame masterclasses (met accreditatie) op de agenda:

5 november, 19.30 – 21.30 uur: Zingeving? Weet ik veel! - Over aandacht voor zingeving in de begeleiding bij jongeren

26 november, 15.00 – 17.00 uur: De sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving.

Praktische informatie
14 november 2024
19:30 tot 21:30
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Hassan Mousavi Torshezi
Hassan Mousavi Torshezi
IGV (=Islamitisch Geestelijk Verzorger)
Profielfoto van Simone Rohde
Simone Rohde
Mantelzorger
Profielfoto van Rita Rumpff
Rita Rumpff
Mantelzorger
Profielfoto van Elly Jongerius
Elly Jongerius
Palliatie verpleegkundige
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Webinar
Masterclass: Zingeving? Weet ik veel! - Over aandacht voor zingeving in de begeleiding bij jongeren

Dinsdag 5 november, 19.30-21.30 uur
Weet jij nog welke volwassene in jouw leven op zo’n manier naar je luisterde dat jij je gehoord voelde? Wat maakte dat juist die persoon er voor jou kon zijn? Ontdek in deze masterclass hoe jij jongeren van 12-18 jaar kunt begeleiden in hun zoektocht naar zingeving en veerkracht in een wereld vol prikkels en onzekerheden.

Deze masterclass biedt inzicht in unieke manieren hoe zingeving speelt bij jongeren – én biedt praktische voorbeelden en handvatten om hen te helpen zoeken naar betekenis en richting. Je leert hoe je als professional jongeren kunt ondersteunen met het ontwikkelen van een innerlijk kompas, en wat jij daarvan van jongeren kunt leren.

Bijna alle professionals die werken met jongeren willen hen handvatten bieden om nu of later met het leven om te gaan. Ook op het gebied van identiteit (wat vraagt het leven van mij, hoe wordt duidelijk wie ik ben?), overtuigingen (waar geloof ik in, wat vind ik belangrijk) en betrokkenheid met de mensen en wereld om hen heen (wat kan ik toevoegen, wat is mijn ideaal). Dit soort ‘trage vragen’ kunnen weerbarstig zijn. Wat gebeurt er als we geen antwoorden hebben?

Voor wie?
Deze masterclass is gericht op professionals werkzaam met en voor jongeren: jongerenwerkers, jeugd- en gezinscoaches/-begeleiders, consulent jeugd, (otho)pedagogisch medewerkers, POH GGZ Jeugd, jongerenpsychologen, maatschappelijk werkers, medewerkers binnen levensbeschouwelijke gemeenschappen, casemanagers, geestelijk verzorgers, beleidsmakers. Hoewel de masterclass zich niet specifiek op het onderwijs richt, zijn ook docenten, mentoren en loopbaanbegeleiders van harte welkom.

Wat steek ik ervan op?
Je leert wat er eigen is aan zingeving bij jongeren en aanknopingspunten herkennen om hierover het gesprek aan te gaan. Ook krijg je concrete en praktische voorbeelden en handvatten om verder aan de slag te gaan met het gesprek over zingeving met jongeren. En we gaan samen onderzoeken hoe je hier tijd en ruimte voor vrijmaakt, zonder dat je daarbij je eigen grenzen over gaat.

Programma en sprekers

  • Welkom door Guido Schürmann – beleidsadviseur bij Agora
  • Aliza Damsma – lector zorg en zingeving Viaa: Wat is er eigen aan zingeving voor jongeren? Wat weten we over hoe zingeving een rol speelt bij jongeren?
  • Break-outroom: casusbesprekingen aan de hand van filmfragmenten
  • Esmée Stiksma – kwaliteitszorg onderzoeker & adviseur bij Jeugdhulp Friesland en Naomi van Dam – geestelijk verzorger bij Jeugdhulp Friesland: Behoefte jongeren en hoe ga je ermee aan de slag?;
  • Panelgesprek waarbij professionals met elkaar in gesprek gaan over concrete voorbeelden uit de praktijk. Met:
    - Eline Amende – humanistisch geestelijk verzorger bij AlleZin en via het Centrum voor Levensvragen midden en oost Brabant;
    - Marieke Sportel – coördinator Centrum voor Levensvragen Overijssel en vanuit deze rol aangehaakt bij het leernetwerk ‘Zinvolle Wachttijd’;
    - Hannie Hoefnagels – initiator van Zinzaaien, vrijwilliger ‘Zin in leven’ en voormalig docent levensbeschouwing voortgezet onderwijs;
    - Nelleke de Kruik – werkzaam bij ‘Zin in Leven’;
    - Naomi van Dam – geestelijk verzorger bij Jeugdhulp Friesland.
  • Break-outroom: Hoe besteed je (meer) aandacht aan zingeving binnen je werk met jongeren?
  • Plenaire afsluiting

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij Registerplein (2 punten toegekend) en SKGV.

Aanmelden

Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

De masterclasses zijn georganiseerd Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ.

Meer informatie
Deze masterclass komt tot stand vanuit de Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke Verzorging Thuis. In de kenniswerkplaats wordt in leernetwerken en brancheprojecten gewerkt aan ontwikkeling en professionalisering van zorg voor zingeving in de thuissituatie.

Lees meer:

Lees meer over de kenniswerkplaats op www.kenniswerkplaatszingeving.nl 
Kom in contact met andere professionals op de digitale ontwikkel- en ontmoetingsplaats ‘Kennisplein Zingeving

Meer masterclasses van Agora en ZonMw in samenwerking met de Kenniswerkplaats Zingeving, VSCL en VGVZ

In het najaar van 2024 staan nog twee interessante en leerzame masterclasses (met accreditatie) op de agenda:

14 november, 19.30 – 21.30: Zinnig opleiden. - Aandacht voor zingeving bij opleidingen in zorg en sociaal domein.

26 november, 15.00 – 17.00: De sociaal-maatschappelijke positie van geestelijke verzorging en zingeving

Praktische informatie
05 november 2024
19:30 tot 21:30
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Rita Harks
Rita Harks
POH-GGz
Profielfoto van Kübra Kaya-Elçi
Kübra Kaya-Elçi
Geestelijke verzorger
Profielfoto van Nicole Lamper
Nicole Lamper
Projectmedewerker/trainer palliatieve zorg
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur