Webinar

Webinar Angst voor progressie - Psychosociale begeleiding van mensen met gevorderde kanker

Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van kanker, zoals immunotherapie en doelgerichte therapie, zorgen ervoor dat mensen met gevorderde kanker soms langer leven. Dit biedt hoop, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Deze groeiende groep patiënten en hun naasten leven met angst voor progressie, een voortdurende onzekerheid over de ziekte en de impact op het dagelijks leven en sociale relaties.

Er is veel onderzoek gedaan naar de psychosociale impact van kanker. Dit onderzoek vindt met name plaats bij patiënten in de curatieve en terminale fase. Echter, onderzoek naar de specifieke psychosociale aspecten van langer leven met gevorderde kanker voor patiënten en hun naasten is er nog maar weinig. Daarmee ontbreken ook handvatten voor de invulling van structurele psychosociale begeleiding.

In deze webinar gaat promovendus Evie Kolsteren dieper in op angst voor progressie bij gevorderde kanker. Ook vertelt ze over de impact van deze angst op het welzijn van patiënten en hun naasten. Huisarts Henk Schers vertelt over zijn ervaringen in de praktijk om deze thematiek en de laatste levensfase vroegtijdig te herkennen en bespreekbaar te maken. Medisch maatschappelijk werker Linde Bögemann en verpleegkundige Kim Messelink gaan in op hoe patiënten en naasten beter ondersteund kunnen worden bij het omgaan met deze onzekerheid en daar een balans in kunnen vinden.

Voor wie?

Deze webinar is bedoeld voor huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden, maatschappelijk werkers, beleidsmakers, geestelijk verzorgers en professionals in het sociaal domein die zich bezighouden met de psychosociale begeleiding van mensen met gevorderde kanker.

Wat steek je ervan op?

Na de webinar heb je een beter inzicht in wat angst voor progressie bij gevorderde kanker inhoudt. Je begrijpt de impact die deze angst heeft op mensen met gevorderde kanker en hun naasten en hoe langer leven met voortdurende onzekerheid, doorwerkt in het dagelijks leven. Daarnaast krijg je handvatten aangereikt hoe je angst voor progressie tijdig kan herkennen en bespreken.

Sprekers

Evie Kolsteren is promovenda Medische Psychologie.

Henk Schers is hoogleraar huisartsgeneeskunde.

Linde Bögemann is medisch maatschappelijk werker.

Kim Messelink is (AYA- Adolescents and Young Adults) verpleegkundige.

Alle sprekers zijn verbonden aan het Radboudumc.

Waar en wanneer?

De webinar wordt gehouden op dinsdag 10 juni 2025, van 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij V&VN, SKGV en Registerplein.

Aanmelden

Ga hiernaast naar de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Voorbereiding

Lees het artikel Leven tussen hoop en vrees dat in 2024 gepubliceerd werd in Oncologica.

Praktische informatie
10 juni 2025
15:30 tot 17:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Profielfoto van Alejandra Arias Mesa
Alejandra Arias Mesa
Oncologie/palliatief verpleegkundige
Profielfoto van Asha Harcharan
Asha Harcharan
Verzorgende in opleiding, 3e jaars
Profielfoto van Tineke Krikke
Tineke Krikke
Vrijwilliger
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Webinar

Webinar: De Sociale Benadering Dementie - Anders vasthouden

Na het succesvolle webinar vorig jaar, houden we nogmaals een webinar over de Sociale Benadering Dementie, ditmaal met extra focus op het toepassen van deze benadering in de praktijk. Wat is hiervoor nodig? Welke lessen zijn in de tussentijd geleerd? En wat kun jij doen?

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Dementie heeft een grote impact op het dagelijks leven, zowel op de mensen met dementie als op de mensen in hun omgeving. Onderlinge relaties veranderen en dingen uit het dagelijks leven kunnen lastiger worden, zoals boodschappen doen en het volgen van gesprekken. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Sociale Benadering dat mensen met dementie na hun diagnose anders behandeld worden door hun omgeving. Met welke vooroordelen krijgen zij te maken? Wat is het gevolg daarvan op hun leefwereld en sociale netwerk? Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zich als méns beter gehoord en geholpen voelen? Hoe kunnen we hen daarbij ondersteunen en hoe werk je daarin samen?

In de praktijk

In deze webinar gaan we hier dieper op in. Hierbij ligt de focus vooral op wat jij nodig hebt om de Sociale Benadering Dementie in de praktijk te brengen. Ook komen inzichten aan bod die in de tussentijd zijn opgedaan over de Sociale Benadering Dementie.

Mark Smit geeft uitleg over de missie en visie van de Sociale Benadering Dementie en hoe je deze toepast in de praktijk. Hierbij komen ook bevorderende en belemmerende factoren aan bod voor het toepassen van deze benadering binnen organisaties. Verder vertelt Mark over de bewezen meerwaarde en successen van deze benadering.
In een panelgesprek gaan Ina Snier en Xandra van der Swam, twee professionals uit de praktijk, met elkaar in gesprek over hun ervaringen met het werken volgens de Sociale Benadering Dementie en wat zij hiervan hebben geleerd. Uiteraard is er tijdens de webinar ruimte voor het stellen van vragen.

Voor wie?

Deze webinar van Agora en Tao of Care is in het bijzonder gericht op professionals die in de praktijk werkzaam zijn met mensen met dementie. Daarnaast biedt de webinar inzichten, leermomenten en handvatten voor iedereen die in het werk of privé te maken heeft met mensen met dementie. Van artsen, verpleegkundigen, sociaal en maatschappelijk werkers, bestuurders en ambtenaren tot beleidsmakers, werkgevers, vrijwilligers, partners en mantelzorgers.

Wat steek ik er van op?

Tijdens dit webinar leer je wat de Sociale Benadering dementie inhoud en wat het werken met deze benadering oplevert voor mensen met dementie, hun naasten en jou. Ook hoor je van professionals uit de praktijk hoe het werken volgens deze benaderingen er in de praktijk uitziet.

Mark Smit is psycholoog en inhoudelijk directeur bij Tao of Care. In de webinar neemt hij je mee in de Sociale Benadering: het onderzoek, de visie, de praktijk en de resultaten.

Ina Snier is programmamanager Sociale Benadering bij de Van Neynsel.

Xandra van der Swam is coördinator bij Huis van de Tijd en teamlid Sociale Benadering (Tao of Care).

Waar en wanneer

De webinar wordt gehouden dinsdag 20 mei 2025, 15.30 - 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Klik op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Voorbereiden

Praktische informatie
20 mei 2025
15:30 tot 17:00
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Profielfoto van Eva Sierksma
Eva Sierksma
Communitybuilder
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Webinar

Webinar: Durf te vragen! Psychosociale ondersteuning in de palliatieve fase door professionals en vrijwilligers

Mensen die ongeneeslijk ziek zijn doen uitspraken als: ‘Niemand vraagt mij hoe het thuis gaat’, of ‘Praten over angst en verdriet lijkt wel taboe’. De sociale benadering palliatieve zorg gaat uit van aandacht voor vier dimensies: fysiek, sociaal, psychisch en zingeving. Het is geen discussiepunt dat het belangrijk is om alle vier de dimensies aandacht te geven, maar in de praktijk is dat soms lastig te realiseren, zo blijkt ook uit bovenstaande uitspraken.

Als zorgprofessional ligt aandacht voor het fysieke voor de hand. Maar hoe en wanneer geef je aandacht aan die andere drie dimensies?
Als sociaal werker, zorgprofessionals of vrijwilliger ontmoet je mensen wellicht voor een andere of een heel praktische vraag. Dan kun je er moeite mee hebben om aandacht te geven aan de psychosociale vragen die mensen uiten als gevolg van hun ongeneeslijke ziekte, omdat je niet weet of het wel aan jou is om dat te doen of omdat je niet zeker bent of je wel goed kunt reageren.

In dit webinar gaan we in op vragen als: Wat zijn psychosociale vragen en wat is psychosociale ondersteuning?
Het gaat over de persoon die ziek is, maar ook over de naasten met zijn en haar eigen vragen. Hoe geef je aandacht?  Welke vragen stel je? Wanneer verwijs je iemand door en naar wie dan?
We maken daarbij gebruik van de twee infographics:
- Sociale dimensie in de palliatieve zorg
- Psychische dimensie in de palliatieve zorg

Het wordt vooral een praktische webinar, waarbij leren van elkaar en leren van ervaren professionals, een belangrijke plaats in neemt.

Voor wie?

De webinar is met name bedoeld voor zorgprofessionals, sociaal- en maatschappelijk werkers en vrijwilligers en verder voor iedereen die psychosociale ondersteuning wil (kunnen) bieden aan ernstig zieke mensen en naasten.

Wat steek ik er van op?

Je leert wat psychosociale zorg en ondersteuning inhoudt, krijgt handreikingen over hoe je hier aandacht aan kunt geven in je eigen werkpraktijk en je wordt gewezen op mogelijkheden van doorverwijzen en samenwerken.

Sprekers

Jolien Groenen is medisch maatschappelijk werker op de afdeling oncologie en hematologie van het RadboudUMC en lid van het palliatief team.

Gea Kosters is beleidsadviseur bij de BPSW, de Beroepsvereniging van professionals in sociaal werk en werkte voorheen als revalidatiemaatschappelijk werker.

Sandrina Sangers is beleidsadviseur bij Agora en host van de webinar.

Waar en wanneer

De webinar wordt gehouden donderdag 27 maart 2025, 15.00 – 16.30 uur, online via 1Sociaal Domein.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).

Voorbereiden

  • Beluister de podcastaflevering van de Carend Podcast, waarin Jolien Groenen vertelt over haar rol voor opgenomen patiënten. Wat kan een maatschappelijk werker betekenen en hoe is het overleg en overdracht met de eerste lijn? Wat is het verschil met een psycholoog of geestelijk verzorger?
  • Bekijk alvast de twee infographics over de sociale en de psychische dimensie bij palliatieve zorg die we gebruiken in de webinar.
Praktische informatie
27 maart 2025
15:00 tot 16:30
Deelname gesloten.
Deelnemers
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur
Profielfoto van Sandrina Sangers
Sandrina Sangers
Beleidsadviseur
Profielfoto van Aisa Mittendorff-Shukrula
Aisa Mittendorff-Shukrula
Palliatieve consulente
Profielfoto van Patricia Van Kalkeren
Patricia Van Kalkeren
Wijkverpleegkundige
Conference beheerder
Profielfoto van Bernita Eskes
Bernita Eskes
Communicatieadviseur