Webinar: Levend verlies
Als professional of vrijwilliger in zorg en welzijn praten over levend verlies met verwanten? Daar is moed voor nodig! Dat weet Erick Mickers, een van de sprekers tijdens de webinar, als geen ander. Zowel vanuit zijn rol als geestelijk verzorger, als ook als ouder van een kind met een verstandelijke beperking. ‘Je moet het leven anders leren vasthouden’, aldus Erick.
Levend verlies is een belangrijk, maar onderbelicht thema in de palliatieve zorg. Het is rouw die veroorzaakt wordt door een levens veranderende en daarmee een breukervaring, zoals het krijgen van een chronische ziekte, bijvoorbeeld dementie. De omgeving herkent of erkent het verlies vaak niet, omdat er geen overlijden is geweest. Hierdoor kunnen zowel de persoon in kwestie als zijn of haar naasten zich eenzaam, onbegrepen of geïsoleerd voelen in hun verdriet. Het veroorzaakt veelal onzichtbare en onbegrepen rouw.
Voor ondersteuning van kwaliteit van leven is het belangrijk kennis over te dragen aan professionals en vrijwilligers in zorg en welzijn over de kenmerken van levend verlies en de signalering en begeleiding bij levend verlies te verbeteren.
Voor wie?
Deze webinar biedt inzichten en handvaten voor iedereen die als professionals of vrijwilliger in zorg en welzijn te maken heeft met naasten die levend verlies van een dierbare ervaren, zoals (huis)artsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, sociaal- en maatschappelijk werkers, Wmo-consulenten, jeugdwerkers, geestelijk verzorgers en vrijwilligers.
Wat steek ik er van op?
- Je krijgt inzicht in hoe je symptomen van levend verlies bij cliënten/patiënten en hun naasten kunt herkennen
- Je krijgt inzicht in hoe je hen kunt ondersteunen om met levend verlies om te gaan
- Je ontwikkelt vaardigheden in de begeleiding door in kleine groepjes, aan de hand van een casus, met elkaar in gesprek te gaan over hoe je mensen met levend verlies kunt ondersteunen.
Centraal staan de volgende vragen:- Wat vind jij van de situatie?
- Hoe zou jij reageren?
- Hoe zou het ook kunnen?
- Wat leer je hiervan?
- Wat is het effect op de cliënt en de naasten?
Programma
- Welkom en opening door Rinske Boomstra
- Mentimetervragen
- Presentatie communityproject Erasmusstudenten ‘Levend verlies’
- Erick Mickers over Levend verlies in de praktijk
- In gesprek in kleine groepjes over het signaleren en begeleiden van levend verlies
- Mentimetervragen
- Afronding door Rinske Boomstra
Sprekers
- Rinske Boomstra, beleidsadviseur bij Agora.
- 3e jaars medische studenten van de Erasmus universiteit, die afgelopen jaar een onderzoek naar ervaringen van levend verlies hebben afgerond.
- Erick Mickers, geestelijk verzorger, Centrum voor Levensvragen Midden en Oost Brabant.
Waar en wanneer
De webinar wordt gehouden dinsdag 16 september 2025 van 15.30 – 17.00 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Aanmelden
Klik op de gele knop ‘Ik ben erbij’!
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Webinar: Inzet van vrijwilligers bij patiënten in de terminale fase in het ziekenhuis
Steeds vaker wordt erkend dat de laatste levensfase niet alleen een zaak is van zorgprofessionals, maar van de hele samenleving. Vrijwilligers kunnen hierin een waardevolle rol spelen, ook in ziekenhuizen. Maar hoe kan de inzet van vrijwilligers de zorg in het ziekenhuis verrijken en patiënten in de terminale fase extra ondersteuning bieden? Hoe organiseer je dit, wat werkt goed en welke uitdagingen komen daarbij kijken? En welke lessen kunnen we leren van ziekenhuizen die hier al ervaring mee hebben?
In deze webinar bespreken we wat de inzet van vrijwilligers voor patiënten in de terminale fase in het ziekenhuis inhoudt. Sinds 2021 zet het Maasstad ziekenhuis vrijwilligers in binnen de palliatieve zorg. Een groep van 12 vrijwilligers heeft hiervoor een specifieke training gevolgd, zodat zij patiënten op verschillende afdelingen in het ziekenhuis op een betekenisvolle manier kunnen bijstaan. Het gaat daarbij vooral om aanwezigheid, aandacht en het voeren van gesprekken over alledaagse en diepzinnige thema’s.
In deze webinar vertelt Anne Goossensen hoe vrijwilligers zijn geworven en getraind. Ze gaat in op de inhoud van de training waarin aandacht werd besteed aan verschillende aspecten van vrijwilligerswerk, o.a. de presentie theorie. Karen Verschoore de la Houssaye, vrijwilligerscoördinator in het Maasstad ziekenhuis, zal ervaringen delen met betrekking tot de organisatie van deze aanvullende vorm van ondersteuning binnen het ziekenhuis. Een van de vrijwilligers, Eric Spoelstra, deelt persoonlijke ervaringen uit de praktijk, maar ook wat hem motiveert om dit werk te doen en welke impact het heeft op zowel patiënten en hun naasten.
Berivan Yildiz, beleidsmedewerker bij Agora, onderzocht tijdens haar promotieonderzoek de succesfactoren en uitdagingen bij de implementatie van deze aanvullende ondersteuning. Ze deelt inzichten uit zowel de Nederlandse praktijk als internationale voorbeelden, zodat we kunnen leren van ervaringen in andere landen.
Voor wie?
Deze webinar is met name bedoeld voor vrijwilligers, verpleegkundigen en verzorgenden, geestelijk verzorgers, beleidsmakers, die interesse hebben bij of vragen hebben over de rol van vrijwilligers in de palliatieve zorg in het ziekenhuis.
Wat steek je ervan op?
Na de webinar heb je een beter inzicht in wat inzet van vrijwilligers bij patiënten in de terminale fase binnen het ziekenhuis inhoudt, en wat uitdagingen en succesfactoren zijn daarbij. Daarnaast worden adviezen gedeeld over waar je rekening mee moet houden als je aan de slag wilt gaan met het inzetten van vrijwilligers in het ziekenhuis.
Sprekers
Anne Goossensen, lector bij Avans Hogeschool binnen het lectoraat ‘Zorg rond het Levenseinde’.
Karen Verschoore de la Houssaye, vrijwilligerscoördinator bij het Maasstad ziekenhuis.
Eric Spoelstra, vrijwilliger in het Maasstad ziekenhuis.
Berivan Yildiz, beleidsmedewerker bij Agora.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij V&VN en Registerplein.
Aanmelden
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).
Webinar: Samenwerking zorg met sociaal domein bij palliatieve zorg
In de laatste levensfase komen veel vragen en behoeften naar voren, zowel bij de persoon zelf als bij naasten en betrokken professionals. Goede palliatieve zorg vraagt om samenwerking in het zorglandschap. Deze samenwerking kan binnen de zorg zijn maar ook daarbuiten en vraagt van professionals om domeinoverstijgend samen te werken. Zo wordt het voor verpleegkundigen en verzorgenden steeds belangrijker om samen te werken met professionals vanuit het sociaal domein. In deze webinar gaan we in op de rol van het sociaal domein in de samenwerking tussen verpleegkundigen en verzorgenden in de palliatieve zorg.
We geven een toelichting op het sociaal domein; wat is het sociaal domein en wat kan het betekenen voor het werk van de verpleegkundigen en verzorgenden?
We staan stil bij de integrale benadering van de palliatieve zorg waar zorg en ondersteuning vanuit vier dimensies centraal staat.
We geven verder een toelichting op (afgeronde) projecten die gericht zijn op de verbinding tussen zorg en sociaal domein.
Eén van die projecten is de Leerwerkplaats in Nijmegen ‘Van Ziekenhuis tot Thuis’, waarin professionals uit de zorg en het sociaal domein elkaar regelmatig hebben ontmoet om de samenwerking onderling te versterken. Verpleegkundig consulent palliatieve zorg, Henny Rongen, vertelt meer over wat ze hebben gedaan tijdens het project, maar ook wat er goed ging en waar ze tegen aan zijn gelopen.
Een verzorgende vertelt over haar ervaringen in de samenwerking met professionals in het sociaal domein.
Voor wie?
Deze webinar is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden, maatschappelijk werkers, beleidsmakers, geestelijk verzorgers en professionals in het sociaal domein die zich bezighouden met de verzorging en begeleiding van mensen in de palliatieve fase van hun leven.
Wat steek je ervan op?
Na de webinar heb je een beter inzicht in wat het sociaal domein is, wat het belang is van samenwerking tussen zorg en sociaal domein in de palliatieve zorg, wat samenwerking kan betekenen voor jou als (wijk)verpleegkundig of verzorgende en heb je handvatten waar en hoe je professionals uit het sociaal domein kunt vinden.
Sprekers
Sabrina Sluiter, beleidsadviseur bij Agora.
Henny Rongen, verpleegkundig consulent palliatieve zorg bij het RadboudUmc.
Waar en wanneer?
De webinar wordt gehouden op dinsdag 21 oktober van 19.00 - 20.30 uur, online via 1Sociaal Domein.
Kosten
Deelname is kosteloos.
Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd bij V&VN en Registerplein.
Aanmelden
Klik op de gele knop Aanmelden.
Heb je al een account? Log dan in. Heb je nog geen account? Registreer je dan gratis!
Je ontvangt de Zoom-link 48 uur voor de videosessie in je mailbox (kijk ook even in je spam-box).